Viivi ruoti päiväkirjojen ja blogien vastakkainasettelua; näkökulma oli minulle uusi, yleensä bloggaajat ovat taittaneet peistä niiden (oletetuista) yhtäläisyyksistä. En kyllä muutenkaan ole päiväkirjoihin perehtynyt, saati sellaisia kirjoittanut. Paitsi armeijassa. Kyllä. Tai se oli kyllä mielestäni lähempänä bloggaamista kuin päiväkirjan kirjoittamista. Jos siis blogina pidetään yhden tai useamman kirjoittajan päiväkirjamaista asioiden kirjaamista, jolle on tyypillistä julkisuus sekä mahdollisuus aikaisempien merkintöjen kommentointi eikä välitetä siitä, millä välineellä tuo manööveri tehdään niin silloin olen tosiaan bloggannut jo reilu kymmenen vuotta sitten.

Kyseessä oli tolppapäiväkirja, jota mevana eli merivalvojana palvellessani kirjoitin Orrengrundin tolpassa eli tähystysasemassa. Minkä vuoksi tolpassa oltiin, sitä ei tiedä kukaan eikä se ole olennaista. Tolpassa päivystettiin ympäri vuorokauden juoksevissa vuoroissa ja yksi virallinen tehtävä oli kirjata muistikirjaan Loviisan satamaan saapuvien ja sieltä lähtevien laivojen nimiä ja kellonaikoja. Se ei tosin ole olennaista tässä. Tuon lisäksi oli nimittäin toinen muistivihko, karnevalistinen ja sosiaalinen versio lokikirjasta tai sotapäiväkirjasta. Huomattavasti härömpi vain.

Tolppapäiväkirja sisälsi kulloinkin vuorossa olleen mevan merkintöjä mielessä pyörivistä asioista, jotka useimmiten liittyivät asepalvelukselle ominaiseen seksuaalis-väkivaltaiseen turhautumiseen. Ja jutun juju oli se, että edellisten kirjoittajien juttuja luettiin innolla sekä mahdollisesti jatkettiin omassa merkinnässä samoista teemoista.

Tolppapäiväkirjan kirjoittaminen oli kiellettyä. Niitä ei siis virallisesti ollut olemassa, ja niille jouduttiinkin tolpassa keksimään piiloja tai kätkemään vaatteiden sisään, jotta aika ajoin tolppaa tarkastamaan kiivennyt upseeri ei niitä olisi löytänyt. Kun aamuja alkoi olla vähän, jaettiin päiväkirjat mevojen kesken. Minullakin oli yksi vihko, mutta se on väliaikaisesti hukassa. Kun se löytyy, voisin tehdä militäärietnologisen kulttuuriteon ja skannata otteita verkkoon. Ongelmia voi tosin olla tekijänoikeudessa ja henkilösuojassa. /ts

Mainokset