Katsastetaanpas saksalaisen kielialueen tarjontaa verkossa perinteentutkimuksen saralla: Folklore Europaea on Freiburgin yliopiston kansatieteen laitoksen aikaansaannos: tekstiä, kuvia ja videoita tavoista ja perinteisestä eri puolilla Eurooppaa tarjoava tietokanta. Tietoa voi hakea ajankohdan, paikan, aiheen, tai pyhimyksen nimen mukaan. Esimerkiksi videoaineistoon pääsee käsiksi tältä sivulta.

Tietokannan selailu on jokseenkin raskasta, logiikka ontuu ja ulkoasu on karu. Mistään webkakspistenollasta ei Freiburgissa ilmeisesti olla sytytty. Hakeminen onnistuu useilla kielillä, mutta sisällöt ovat vain saksaksi. Nihkeä käyttökokemus, mutta mikäli tietää mitä hakee, voi täältä hyvinkin löytää tarvitsemansa.

Itävallasta on kotoisin Sagen.at: "the largest web-collection of german-language legends from all over Europe containing about 18.000 texts.". Aineistossa on eroteltu nykytarinat, perinteiset legendat sekä sadut. Yhtä koreilematon verkkopalvelu kuin edellinenkin, mutta jos joku noita asioita tutkii, kannattaa varmasti tutustua.

Pistää miettimään, josko Suomen kansankulttuurin kartasto kannattaisi vetäistä verkkoon… /ts

Mainokset