Berliinissä on avattu DDR:n arkipäivää esittelevä museo, DDR Museum. Polittinen lähihistoria kiinnostaa toki meilläkin, esimerkiksi Kalevi Sorsan kotimuseo Merihaassa voisi olla aika hyvä veto ja vertailukohta Tamminiemen Urho Kekkosen museolle.

Politiikasta muotiin: Palais Bulles on Pierre Cardinin psykedelinen residenssi Cannesin läheisyydessä. Kuvia rakennuksesta myös World of Kanessa. Meilläpäin tuolle vetää vertoja vain Villa Urpo, jonka merkittävyyttä Museoviraston lausuntotiedotteessa 19/2004 perustellaan seuraavasti:

Villa Urpo on kustannustoiminnalla omaisuuden hankkineen lehtimiehen ja
julkisuuden henkilön määrätietoisesti luoma, johdonmukainen
kokonaisuus. Asukkaan persoona ja elämäntyö määrittelevät yksityiskodin
sijoittumista, tilaohjelmaa, ulkoasua ja yksityiskohtia. Rinnastus- ja
vertailukohtia ovat teollisuusjohtajien asuinpalatsit 1900-luvulla ja
taidekokoelmia hankkineiden yksityishenkilöiden kodit.

Tässä sen kummemmin hakematta tulee yhdeksi rinnastuskohdaksi mieleen vaikkapa herra Räikkönen, joka hankki kesällä Jussi Salonojan rakennuttaman, 900 neliömetrin asunnon Helsingin Kaskisaaresta (Seiska: Kimi osti Salonojan talon!). Pariskunta Räikkönen-Dahlman edustaa Suomessa kuitenkin aika harvalukuista yhteiskuntaluokkaa, jonka elämäntapa olisi kiireesti syytä saada dokumentointua – esimerkiksi kotimuseon muodossa. Nykyajan äkkirikastuneelle luokalle kun on ominaista, että omaisuudella on tapana äkkiä myös hävitä. Ajatellaanpa vaikkapa Rytsölän veljeksiä, jotka vuosituhannen vaihteessa edustivat uusmediabuumia, mutta eipä tainnut tuostakaan vaiheesta jäädä paljon aineellista kulttuuriperintöä jäljelle. /ts

Theoule_mai_2005_018 Kuva: Palais Bulles, World of Kane

Mainokset