Enää ei tarvitse enää odotella televisioyhtiöiden arkistojen aukeamista kun Youtube hoitaa jakelun. Ihmiset siirtävät videoarkistojaan suoraan verkkoon, tekijöitä ja heidän oikeuksiaan valvovilla tahoilla siis riittää tekemistä.

Vanhat televisio-ohjelmat tarjoavat oivaa ajankuvaa. Otetaan nyt vaikka nuorisokulttuuria esittelevät ohjelmat, joissa nuorisoa pyritään kovasti ymmärtämään, selittämään tai sitten heittäydytään ihan setämäisiksi.

Sleepy Sleepers ja Anarkiaa Karjalassa (1977) A-studiossa koitetaan kyseenalaistaa Sleeppareiden vaikuttimet. Mutta ihan turhaan:
-Teillä vilahtelee komeita sanoja kuten anarkia. Oletteko anarkisteja, onko teillä sen anarkia-sanan takana mtään muuta kuin rahankeruumentaliteetti tai tarve olla niin hurja kuin uskaltaa?
-Ei oo mitään, rahat pois vaan!

Klassista sukupolvien välistä kuilua kuvaa tämä 1980-luvulta oleva pätkä, jossa Viktor Klimenko ja Ville Nisonen asetelmallisesti on pantu keskustelemaan Garbagemen-yhtyeen musiikista ja soittajista, joiden Viki arvelee päätyvän narun jatkoksi, kun taas Villen mielestä siin oli voimaa, siin oli raivoa, itse asiassa ne on omassa lajissaan saatanan hyviä.

Toisessa pätkässä taas Hanoi Rocks joutuu selittämään ulkonäköään ja elämäntapojaan:
Ne luuli et me ollaan jotain kamanvetäjiä, mut eihän me käytetä huumeita, jotkut on saanu täysin väärän kuvan meistä, mä en tajuu mistä. Mä uskon et ne on jotain kateellisia kilpailijoita.

Television musiikkiohjelmat muuttuivat 1990-luvulla, nyt  toimittajatkin olivat nuoria ja rentoja, kuten tämä maanvaiva Salovaara. Ei enää vaivaannuttavia kysymyksiä "mitä te tuolla oikein haluatte sanoa" tai "oletteko oikeasti noin hurjia kuin miltä näytätte". Kauhistelun ja vastakkainasettelun aika on ohi, katsokaa vaikka: Hausmyllyn Se musta mies ja Allekirjoittaneen Ei pysty joraan. Ja mitäpä näistä voisi sanoa. Epäusko valtaa mielen noita katsoessaan, tuollaistako se olikin, minun nuoruudessani? Tuo taisi olla sitä aikaa kun savolainen kierosilmä äcid-haussiin män.

Entä nykyään kun Content Generation tuottaa ja julkaisee itse sisältöä verkossa? Noh: Nuoret hurjat olkaa hyvä. Nyt huomaa itse muuttuneensa sedäksi ja miettivänsä, pitäisikö poikien saada seksuaalivalistusta, vai ovatko he saaneet sitä jo liikaa? /ts

Mainokset