Erilaiset karttasovellukset ovat vyöryneet verkkosivuille viime aikoina, esimerkkinä vaikkapa tällä viikolla julkistettu Kulttuurisillat, jossa on esitetty Helsingin Laajalahden ja Seurasaarenselän kulttuuri- ja maisemakohteet. Karttahan on erittäin luonteva ja havainnollinen tapa kuvata asioita verkkopalveluissa, ja paikkatiedon lisääminen mihin tahansa objekteihin lisää niiden käyttömahdollisuuksia.

Seuraavaksi karttakäyttöliittymistä tulee tietenkin mieleen, onko niiden käyttö riittävän helppoa tai edes mahdollista erilaisille käyttäjille ja kuinka ne toimivat eri koneissa? Ja lopulta, mitä lisäarvoa niillä oikeastaan saavutetaan?

A List Apartissa julkaistu artikkeli A More accessible map tarttuu tähän ongelmaan:

"Nifty web maps powered by Google and Yahoo! APIs are all the rage. And rage is what a visually impaired user may feel when trying to use them. Is there a way to make beautiful web maps accessible? In a word, yes."

Artikkelin ehdotus perustuu siihen, että kartan lähtökohtana on tekstimuotoinen tieto, jonka ympärille rakennetaan visuaalinen kartta css-muotoiluilla. Lopputulos näyttää tältä. Tämäkään ei tietysti kaikille käyttäjille ole paras vaihtoehto, eikä välttämättä vastaa niitä suuria odotuksia, joita webbikartoille asetetaan. Mutta käyttökelpoinen ratkaisu tyypillisessä tilanteessa kun halutaan "sellainen klikattava kartta josta näkee tietoa ja pääsee sitten sinne sivuille". Mineen tuommosia osaa tehdä, toivottavasti joku tutustuu.

Tätä asiaa sivuten: Tate Modernin
i-Map: The Everyday Transformed
sivusto palkittiin brittiläisellä Jodi Award for Excellencella:

"This site does what seems impossible to many people, by making modern
art (and its key concepts) accessible to blind and partially sighted
people. It is one of the few to describe collections for visually
impaired people. — The site
is already the world leader in making online collections accessible to
blind and partially sighted people."

Sivustolla esitellään maalauksia, ei kokonaisuuksina, vaan pala palalta äänimuotoisen selostuksen kera. Lähestymistapa on erittäin antoisa. Kansatieteilijä suosittelee, myös teosten arkipäivä-teeman vuoksi. Esimerkkinä olkoon vaikka Francis Picabian The Handsome Pork Butcher. /ts

Mainokset