Yltiöstadilaisen ukkini vakiopuuhaa autoliikenteessä 80-luvulla oli toitottaa torvea ja heristää nyrkkiä erityisesti sellaisille ajoneuvoille, joiden rekisterikilpi alkoi U-kirjaimella. Samalla hän toivotti kuskit takaisin Espoon ”saunapoluille” pois pääkaupungin kaduilta tukkimasta liikennettä…sekä jaksoi vaahdota kanssamatkustajille samasta asiasta. Itse olen syntynyt Espoossa. Tilanne muuttui entistä pahemmaksi muuttaessani Mikkeliin M-kilpien sekaan. Nykyisin rekisterikilvet taidetaan arpoa jotenkin, eikä erotteluja voi tehdä. Toisaalta vaikkapa puskuritarrat ja karvanopat kertovat kuskista jotain.

Yläasteella oli tarkka asia, kumpaan korvaan laitettiin korvakoru leimautumisten pelossa, samoin erilaiset bändipaidat viestivät muille lapsille kantajansa persoonasta – jo pitkän matkan päästä. Itse diggailin hevareiden keskellä esimerkiksi Kajagoogoota. Sen todistavat vanhat valokuvat. Armeija-aika oli erityisen aktiivista ”merkkien” lukuaikaa – näin myös aika ennen armeijaa. Itsekin sain kuulla varusmiehiltä kommentteja sivariudesta, vaikka palvelukseenastumismääräys kummitteli kotona tallessa. Syynä oli hieman tavanomaista pidempi tukka.

Eräs uusi tapa tehdä päätelmiä vieraasta henkilöstä, joka ei edellytä edes kasvokkain kohtaamista, on sähköpostiosoitteen perusteella suoritettava pikatulkitseminen. Työkaverini teki tarkkoja havaintoja menneisyyden luokkakavereista kun koko luokalle lähetetyn sähköpostin osoitekenttä oli julkinen. Firman nimen, vaikkapa @nokia.com ja opiskelupaikan, esimerkiksi perinteinen @helsinki.fi lisäksi kuulemma myös muut palveluntarjoajat kertovat monia asioita käyttäjästään. @kolumbus.fi tunnetaan ahkerien tietokoneenkäyttäjien parissa kunnollisten porvariperheiden osoitteena. @pp.inet.fi antaa vaikutteen mahdollisesta ikäihmisestä koneenkäyttäjänä. @hotmail.com tunnetaan taas anonyyminä hämäräpalvelimena treffailijoille, samoin kuulemma @suomi24.fi. Ultimaattiset nörtit voi helposti taas tunnistaa postiosoitteesta @iki.fi… Tunnenpa eräänkin pikkupojan, jolla oli oma ”ikiosoite” jo muutaman viikon ikäisenä nassikkana. Tuskin ketään yllättää se, että pienokaisen vanhemmat ovat aktiivisia tietokoneihmisiä.

MT

Mainokset