Suomalaisella dokumentilla menee nyt hyvin. Kansatieteilijää tietysti lämmittää, että suomalaisen dokumenttielokuvan historiassa merkittävä rooli on ollut Kansatieteellinen filmi Oy:n kansanperinnettä taltioineilla lyhytelokuvilla. Suomen elokuva-arkisto ja Suomen Kulttuurirahasto ovat nyt saattaneet näitä elokuvia verkkoon sekä virtaavina että ladattavina tiedostoina Isien työt  –  Kansatieteellinen Filmi Oy:n lyhytelokuvia vuosilta 1936-39 -sivustolle. Tämän lisäksi Isien työt -DVD-koostetta voi tilata sivuston kautta. Kuka tahansa ja ilmaiseksi. Uskomattoman hienoa.

Sivustolla voi katsoa seuraavat elokuvat:

-Isien työt – poimintoja kansatieteellisen elokuvamme perinteestä
-Elokuva kansatieteellisten kohteiden taltiointimenetelmänä
-Haaparuuhen synty
-Hämeenkyrön heinänteko
-Kaskisavun mailta
-Rauman pitsit
-Rymättylän talvikalastus
-Kansanomaisia urheiluleikkejä Ruovedellä

Näistä voin suositella esimerkiksi Haaparuuhen syntyä, jossa kerrotaan, miten yhdestä haapatukista saadaan aikaan vene käyttäen aseena ainoastaan kirvestä ja telsoa sekä tulta ja tervaa. Filmi on elokuvallisesti hieno, ja rakentamisprosessi on nähtävissä vaihe vaiheelta erittäin havainnollisesti.

Dokumenteista puheen ollen – TV2 näyttää ensi tiistaina klo 22.55 pikauusintana dokumentin Kone 17, jossa kuvataan paperikoneen  pysäyttämistä UPM:n Voikkaan tehtaalla vuonna 2004. Nyt kun "UPM käynnistää laajan, koko yhtiön kattavan ohjelman kannattavuutensa palauttamiseksi uudessa liiketoimintaympäristössä." [UPMn tiedote] on dokumentti valitettavasti taas ajankohtainen. /ts

Mainokset