Renvall-instituutin luentosarjassa, joka käsittelee Britanniaa ja Irlantia, kuullaan äärimmäisen mielenkiintoista aihetta käsittelevä esitelmä 16 päivä kuluvaa kuukautta. Opiskelija Joni Strandberg on valmistelemassa historian laitokselle kiintoisaa gradua ja esitelmöi tutkimusaiheestaan otsikolla: “Punks, Skins and the Urban Crisis: The subcultural interpretation of late 1970s and early 1980s Britain”.

Otsikko on jo itsessään äärimmäisen kiinnostava ja kun luin tarkempaa kuvausta kyseisestä tutkimuksesta innostuin yhä enemmän. Tutkimuksessa perehdytään – ilmeisesti tapaustutkimuksen tavoin – The Clashin ja Screwdriverin musiikkiin, samalla tutkien skinheadien ja punkkareiden alakulttuureita ja niille otollista pohjaa Thatcherin ajan Brittein saarilla. Aikaisemminhan yliopistolla on jo kuultu seminaari The Smiths -lyriikoista (Morrissey on huhupuheiden mukaan muuten tulossa Suomeen konsertoimaan) ja nyt tämä! Voi veljet! Kyllä nykyisin kelpaa opiskella!

Mielestäni parhaalla tavalla Thatcherin ajan Britannian tunnelmiin pääsee kuuntelemalla The Specialsin biisin Ghost Town (joka oli listaykkönen Dianan ja Charlesin häiden aikana) ja lukemalla esimerkiksi Pat Gilbertin kirjan ”The Clash – Lontoo liekeissä” joka on erittäin asiallista luettavaa. Mainitsemastani kirjasta voi esimerkiksi lukea, miksi The Clashin jäsenet ottivat niin sanotut Clash-housut käyttöön…tuohon aikaan punkkareiden keskuudessa muodikkaina pidettyjen bondage-housujen sijaan.

Punkkareita ja skinejä voi tavata rauhallisessa rinnakkaiselossa tämän päivän Helsingissä, jos lähtee kuuntelemaan The Valkyriansia… Koko desktopin toimituskunta hoilasi Ghost Townia Semifinaalissa järjestetyissä Halloween-bileissä viime marraskuussa kyseisen ska-ryhmän tahdissa. Ja hauskaa oli.

MT

Mainokset