Suomalaisten museoiden verkkoaineistot tukevat heikosti opetusta. Näin totesi Kalle Kalliokin taannoisessa gradussaan [Museoiden verkkonäyttelyt historian oppimateriaaleina, pdf]. Ruotsissa asiat on tietysti paremmin, vai ovatko?

Nordiska Museet on Tukholman Skansenilla sijaitseva Ruotsin kulttuurihistoriaa monipuolisesti ja tuoreesti esittelevä hieno museo [museon verkkosivut]. Nordiska Museetin saitilta löytyy myös aikakone, joka vie aikamatkalle Ruotsin historiaan [Tidsmaskin, flash]:

"Insamlade ting, berättelser och bilder är ledtrådar till det
förflutna. Hur levde man förr? Hur bodde man, vad åt man och hur klädde
man sig? Hur tänkte man och vad trodde man på? Vi lär oss mycket om
livet idag när vi blickar bakåt i tiden."

Pykivän perinnemusiikin säestyksellä tynnyrinmuotoinen aikakone vie simppelisti piirretylle, 1500-luvun eloisalle ruotsalaiselle kylänraitille. Asiat ovat kuten pitääkin: ihmiset tarinoivat tienposkessa, sotilas palaa kotiinsa pitkän sotareissun jälkeen, kirkolla kauppatavara vaihtaa omistajaansa pelimannin soiton säestyksellä, kanat kaakattavat tyytyväisenä saadessaan jyviä ja metsänreunassa kurkkii vuorenpeikko.

Kun kaikkia aktiivisia kohteita on klikattu, päästään laatimaan iltapäivälehden lööppiä aikakauden malliin. Kun hommasta on suoriuduttu, aikakone kiidättää sata vuotta lähemmäs nykypäivää. Taas klikkalillaan ihmisiä ja muita kohteita, ratkaistaan peli ja päästään ajassa eteenpäin. Paikka pysyy samana, mutta rakennukset komistuvat ja muuttuvat kaupunkimaisemmiksi. Elinkeinojen, liikennevälineiden ja tapakulttuurin muutos tulee havainnollisesti ilmi. Lopussa päästään vuosituhannen vaihteeseen, jolloin katusoittajalla on mora-harpun, viulun ja haitarin jälkeen pan-huilu, maalaistalon pihassa on hevosten sijaan Volvo, horisontissa siintää Miljonprogrammetin aikana syntyneet lähiöt, ihmiset uskovat näkin sijaan ufoihin ja raitille on pysähtynyt jäätelöauto.

Tidsmaskin on suunnattu ala-asteikäisille, mutta saipa siitä näköjään iloa ja hauskan ruotsinkurssin vanhempikin. Tietysti välittynyt kuva historian kehityksestä on aika suoraviivainen, mutta tässä muodossa ei yksinkertaistuksilta voi välttyä. Erityistä plussaa Tidsmaskin saa äänimaailmastaan, joka paikoin nousee visuaalisen aineiston kanssa yhtä tärkeäksi. Eli vastaavanlaisia opetuspäljäyksiä suunnittelevan varmasti kannattaa ottaa ruotsalainen aikakone alleen. /ts

Mainokset