Perjantaina 16.12. järjestettiin kaupunkitapahtuma Helsinki Troll Itään!, jossa osallistujat vietiin tutustumaan elämään Itä-Helsingin vanhoilla ostareilla [tapahtuman saitti ja mobiilidokumentteja]. Paikalla olleen Hesarin toimittajan todistuksen mukaan tosin tapahtuma oli epäonnistunut; osallistujia ei juuri ollut eikä missään tapahtunut oikein mitään. Viimeksi mainitun tosin ei kai olisi pitänyt olla kenellekään mikään yllätys. Epäselväksi jäi, oliko tapahtuman tarkoitus pelkästään tuoda ihmiset katsomaan lähiöelämää vai jopa tuoda elämää lähiöön. Tervetuloa silti vaan jatkossakin tänne Itäpuolelle, ehkäpä ensi kerralla tapaatte alkuasukkaitakin.

Tapahtuman idea muistuttaa maanantai-iltana esitettyä Nousukausi-elokuvaa, jossa espoolaispariskunta ostaa itselleen elämysmatkan työttömien Jakomäkeen. Ja todeksihan se leikki tietysti pian muuttuu. Kliseet ovat kivoja, niin totta mutta niin valhetta.

Tyypillinen keskiluokan huvitushan on tehdä näitä kalliokierroksia ja muita tirkistelymatkoja lähiöräkälöiden todellisuuteen. Eikä siinä mitään, jos asenne on oikea. Ensinnäkin pitää ymmärtää ja olevansa turisti, eikä yrittääkään esittää kuuluvansa vakiokalustoon. Toiseksi pitää säilyttää kunnioitus paikalliskulttuuria kohtaan ja säästää ironinen naureskelu myöhempään.

Oikein esimerkillinen kosketus suomalaisiin keskiolutbaareihin ja niiden asiakaskuntaan on M.A. Nummisella, joka kirjassaan Baarien mies kertoo tarinan Nummisesta, joka puolen vuoden aikana kiertää 132 suomalaisessa baarissa, yhtenä niistä valkeakoskelainen Jyrään baari:

"Numminen tilaa mieliyhdistelmänsä: oluen, pienen kahvin ja munkin. Hän istuutui seinän viereen muiden asiakkaiden joukkoon. Kaikilla muilla paitsi biljardinpelaajilla oli talvivaatteet päällään, pipot silmille vedettyinä, karvalakit korvilla. Yhdessä seurueessa oli pari naistakin. Jotkut asiakkaista olivat työttömiä, toiset taas talvilomalaisia. Muutamat olivat pistäytymässä baarissa pidennetyllä kahvitunnillaan." (M.A. Numminen: Baarien mies, s.12. MAN Productions 1994. 2. painos] /ts

Mainokset