Yöjunakapinalliset vastustavat VRn aikeita lakkauttaa reiteillä Helsinki-Kontiomäki-Oulun
ja Turku-Tampere-Joensuun kulkevien yöjunien liikennöinti. Kävin minäkin kirjaamassa vetoomukseen puumerkkini. Aktivistit eivät luota pelkästään verkkoon, vaan sunnuntaina 13.11. järjestetään yöjunakapinamatka Kajaanista Helsinkiin. Asiaa on seurattu myös esimerkiksi Viima-nimisessä blogissa.

Olen matkustanut Helsingin ja Oulun väliä useasti yöjunalla, ja havainnut sen edulliseksi ja mukavaksi tavaksi päästä maan äärestä toiseen. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että vaikka Rovaniemi-Helsinki välillä yöjunaliikenne jatkuisikin, niin Pendolinojen ja IC-junien korvatessa vanhat pikajunat myös niiden makuuvaunut jouduttaisiin uusimaan. Muutamien makuuvaunujen valmistaminen ja ihmisten kuljettaminen makuuasennossa ei tietenkään ole kustannustehokasta, eli tulevaisuudessa makuuvaunupaikkojen hinnat nousisivat huomattavasti. Se kuulostaa huolestuttavalta tämän demokraattisen, ekologisen sekä kulttuurisesti monitasoisen matkustusmuodon kannalta.

Vaikka olisi miten hienoa matkustaa lentokonetta imitoivassa modernissa junassa läppäri sylissä selkä suorana, ei siitä pääse mihinkään, että vanhoissa pikajunissa on asennetta. Niissä matkustaminen tuntuu joltain, kun taas kliinisestä Pendolinosta ei jää Avecran pahvimukia kummempaa jälkimakua. Ja kaikista eniten munaa on matkustaa yöjunalla: niissä on kesällä kuuma ja talvella kylmä, vessan lattia on tahmeat ja todennäköisesti hyttikaverisi kuorsaavat ja haisevat. Kuitenkin voi olla uskomattoman hieno kokemus matkustaa pohjoisesta halki öisen, kesäisessä valossa kylpevän Pohjanmaan lakeuden ja aamulla herätä keskelle aamukiireistä pääkaupunkia. Ja matkaa ei joudu taittamaan yksin, sillä sama kokemus on kaikilla muillakin, jotka – kuka mistäkin syystä – ovat samaan junaan osuneet. /ts

Mainokset