n kirkkoMuistan lapsuudestani, kuinka joku espoolainen arkkitehti valitti paikallislehdessä Stockmannin Hullujen päivien keltaisten mainosjulisteiden pilaavan Tapiolan puutarhakaupungin kaupunkikuvan. Maamme Stockmanneilla siunatut kaupungit ovat taas keltaisen värin valtaamat, arkkitehdit nyreissään ja Hullut päivät on vakiinnuttanut asemansa modernin kansankulttuurin kalendaarijuhlana, joten asia vaatii hieman tarkempaa tutkiskelua.

Hullujen päivien ajankohta osuu kevään ja talven liiketoiminnallisesti tapahtumaköyhään kohtaan, joulu- ja juhannusalennusmyyntien puoleen väliin; ennen lakkiaisia ja koulujen alkamisen jälkeen. Myös entisajan markkinat pidettiin keväisin ja talvisin. Sirpa Karjalaisen teoksessa "Juhlan aika" (WSOY 1995) Hullut päivät määritelläänkin "määräaikaisen markkinaperinteen postmoderniksi ilmentymäksi". Hullujen päivien markkinatunnelmaan kuuluu erilaiset kojut, ilmapallot ja varsinkin juontajapariskunnan rento jutustelu – molemmilla kotimaisilla kielillä tottakai.

Hulluilla päivillä on myös karnevalistinen virityksensä. Normaalisti porvarillisen hillitty tavaratalo tulee hulluksi neljäksi päiväksi ja yleensä viimeiseen asti korrektit myyjät hulluttelevat asuillaan. Tällä väliaikaisella nurin päin käännetyllä maailmalla tietysti pönkitetään normaalitilanteen arvokkuutta. Mutta nämä karnevaalit jäävät vähän vajavaisiksi. Jos asia hoidettaisiin kunnolla, asiakkaita pilkattaisiin ja nolattaisiin. Ketään ei teititeltäisi ja exclusive-asiakkaiden päälle syljettäisiin ja he joutuisivat maksamaan tuplahinnan kaikista ostoksista.

Keltainen tunnusväri on tietenkin iloinen väri, jolle ihmiset varmasti juuri keväällä ja syksyllä ovat herkkiä. Sen sijaan haamu-teema on itselleni hieman hämärä. Tarinahan menee niin, että öiseen aikaan haamut käyvät laittamassa ne tavarat esille. Mutta voiko se haamu-juttu toimia vain sen varassa, ehkä sille on joku muukin selitys?

Hulluilla päivillä on myös ominaishajunsa, joka poikkeaa Stokkan normaalista parfyyminsekaisesta tuoksusta. Se on donitsinkäry. Mutta miksi juuri donitsin? Siinä haetaan varmaan assosiaatiota vappuun, tai sitten haamut vain tykkäävät donitseista.

Olen ollut Hulluilla päivillä joskus töissä, joten voisin paljastaa mihin myymättömät tuotteet päätyvät, mitä henkilökunnan bileissä lauantai-iltana tapahtuu tai onko asiakas aina oikeassa. Mutta haamut ei näistä asioista huhuile, uuuhuu-huu! /ts

Mainokset