Ai ei vai? No puhutaanko sitten verkkonäyttelyn muotoon tehdyistä tyylikkäistä ja kevyistä yrityshistoriikeista? Puhutaan vaikka Martela 60 vuotta -saitista. Siisti on, ja hauska. Retrot sisustuskuvat tosin harvoin ovat tylsiä.

Konttorikalusteiden historia kertoo aika paljon myös työkulttuurin kehityksestä. Onhan tässä yrityshistoriikille sopivasti hieman myös Suuren kertomuksen luomisen tuntua. Matti S. Martelan lainit joka tapauksessa ovat napakoita: "Nyt, pojat, aletaan myymään työpisteitä."

Käyttöliittymä vaan ei ole paras mahdollinen; aluksi luulin, että navigoida voi vuosittain, mutta se olikin vuosikymmenittäin. Toinen yllätys oli, että vuosilukujen alta löytyi vielä roll-over -valikosta lisää otsikoita. Ja kolmas yllätys oli ruudun alalaidasta löytyvät ladattavat PDFt. "Tehdään flashilla kiva saitti, mutta laitetaan kuitenkin niitä tulostettavia juttujakin lisäksi"?

Suomessa on ainakin yksi yrityshistoriikkeihin erikoistunut firma, Spiritus Historiae. En ole moisten kanssa päässyt tekemisiin, mutta olisi ehkä hauska päästä kokeilemaan. Voisi kuvitella, että esimerkiksi jonkun pankin historian kirjoittaminen ei mikään kaikkein luovin keikka ole, vaan vaatii hieman erilaista lähestymistapaa kuin omasta kiinnostuksesta kumpuava tutkimus. Vähän niin kuin muusikko, joka ei pääse bändiin koska on liian ruma, mutta joka tienaa studio- ja kiertuemuusikkona hyvän tilin? /ts

Mainokset