Tietoyhteiskuntaohjelma-saitilla uutisoitiin tietoyhteiskuntaneuvoston Kansalaisten tietoyhteiskuntataitojen
kehittämisjaoksen
laatimasta ajankohtaiskatsauksesta vuonna 2005
tapahtuneista, arkielämään liittyvistä tietoyhteiskuntauutisista [katsaus .doc-tiedostona].

Tarkoitus on ollut varmasti hyvä. Mutta itse uutiskooste on lähinnä hämmentävä kokoelma sekalaisia uutisia esimerkiksi kesätyöhakemukseen liitettävästä viedoviestistä, luxemburgilaisten matkapuhelinliittymien määrästä, vertaisverkkojen liikenteen rajoittamisesta, japanilaisista internetin välityksellä sovituista joukkoitsemurhista, Pirkan lanseeramista blogeista ja sähköisistä reissuvihoista. Mitä tuosta nyt pitäisi kostua?

Tietotekniikan vaikutus arkielämäämme on ollut mullistava. Parikymmentä vuotta sitten aika monessa taloudessa oli tietokone. Silloin suuri kysymys oli, mitä tietokoneella voisi tehdä, mitä hyötyä siitä olisi. Nyt elämämme kytkeytyy paljolti teknologian ympärille: sen avulla ansaitsemme leipämme, sen kanssa vietämme vapaa-aikaa, sen avulla pidämme yllä sosiaalisia suhteita. Informaatioteknologia on tunkeutunut kaikista tavallisimpiinkin askareisiin.

Helposti kuitenkin ylikorostetaan teknologioiden merkitystä. Kiinnostavia eivät ole nuo innovaatiot sinänsä vaan se, miten sujuvasti ihmiset ovat uuden tekniikan omaksuneet osaksi arkielämää.

Ihminen on pysynyt samana. Siinä kun ennen talon ympärille rakennettiin aidat metsän petoja vastaan niin nyt hankimme tietokoneeseemme palomuurit, virustorjunnat ja sensurointiohjelmat, jotta paha maailma ei tulisi liian lähelle meitä ja lapsiamme. Luontaiselinkeinoihin perustuvassa taloudessa työtä ja vapaa-aikaa ei voitu erottaa toisistaan, vaan ne kytkeytyivät toisiinsa. Tietotyöläisetkin voivat verkkoyhteyksien aikana työskennellä yhtä hyvin kotoa kuin jostakin "työpaikaksi" nimetystä pisteestä.

Toisaalta tietoyhteiskunnassakin jotkut syrjäytyvät. Enkä tiedä, onko tietoyhteiskunnasta syrjäytyminen totaalisempaa kuin "perinteisestä" yhteiskunnasta? Ja saattaapa tietoyhteiskunnassa olla piirteitä, jotka saavat jotkut syrjäytymään siitä tarkoituksellisestikin. /ts

Mainokset