Uutiset Veli Venäläisen maasta käyvät yhä huolestuttavammiksi. Tämän päivän Helsingin Sanomista jouduimme lukemaan, kuinka suomensukuisten marien painostus käy yhä kovemmaksi. Pahoinpitelyjä, auto-onnettomuuksia, pidätyksiä, rikossyytteitä, lisää pahoinpitelyitä ja auto-onnettomuuksia.

Muun muassa Suomi, Viro ja Unkari ovat ilmaisseet huolestumisensa marien kohtalosta. Tämä on saanut venäläiset sanomalehdet viljelemään salaliittoteorioita, joiden mukaan käynnissä on ugrialueiden luonnonrikkauksien kaappaaminen rakenteilla olevaan suomalais-ugrilaiseen suurvaltaa eli suurfennougriaan. Vanhoilliskommunistinen viikkolehti Zavtra kirjoittaa Hesarin mukaan mm. että "suomalaisugrilasen kielen ja kulttuurin kehittäminen näillä alueilla on täydessä käynnissä. Suomalaisugrilaisella elementillä on erittäin voimakas vaikutus koulujen opetukseen, sillä eri kansallisuuksien kieliä ja jopa niiden eri murteita opetetaan. Tämän lisäksi näissä tasavalloissa järjestetään liittovaltion budjettivaroilla tuettuja erilaisia kulttuuripropagandistisia seminaareja." Lehden mukaan Suomi, Viro ja unkari näkevät suomalais-ugrilaiset alueet maantieteellisen laajentumisen kohteena.

Eräs kulttuuriprogandistinen seminaari oli viime elokuussa Marin pääkaupungissa Joshkar Olassa järjestetty Fenno-ugristikonferenssi, josta Helena Ruotsala kirjoittaa Ethnos-tiedotteessa 3/2005 mm. seuraavasti:  "Turvattomuuden tunnetta eikä eksymisen vaaraa ollut myöskään missään vaiheessa, sillä siitä pitivät huolen miliisisaattueet ja turvallisuuspalvelun miehet. Retkellä Mari Tsodran luonnonpuistossa patikointiamme turvasivat nappikorvaiset miehet. Saimme myös useissa yhteyksissä, mm. kongressin avajaisissa ja päätössvastaanotolla Marin presidentin Leonid Markelovin suusta kuulla, miten hyvin marilaisella kulttuurilla ja marin kielellä menee. Miksi sitten esimerkiksi Marin valtionyliopiston marilaiset opiskelijat eivät puhu keskenään maria? Miten on marin kielen käyttö hallinnossa ja julkisissa palveluissa?" [Ethnos-tiedote]

Mutta sinänsä tämä Fennougristanian imperiumi kuulostaa loistoidealta, ja ehkäpä todellisuudessa Joshkar-Olassa jaettiinkin öljyt, bauksiitit ja timantit sisäpiirin kesken. Wink wink: hankkikaa ihmeessä ainakin muutaman suomalais-ugrilaisen kielen taito. Saattaa olla tulevaisuudessa eduksi.

Ei mutta se suomalais-ugrilainen suurvalta, siitä tietää Suomalaisuuden liitto -niminen huruklubi enemmän. Yhdistyksen verkkosivuilla sijaitsevasta hulvattomasta – valitettavasti anonyymistä – jutusta maistiaisiksi yksi lainaus: "se alue, jota Suomen heimot hallitsivat, oli
kooltaan puolet koko mahtavaa Roomaa! Tämä ei ollut ollenkaan vähäpätöinen
saavutus.

Varsin totta lienevät siis ne tarinat, jotka Lönnrot Kalevalaksi ja
Kantelettareksi
keräsi. Meillä on ollut suurempi ja merkittävämpi historia
kuin tiedämmekään.
/ts

Mainokset