Tänä vuonna aloittanut Historia-lehti on päässyt neljänteen numeroonsa ja saanut uusitut verkkosivut [Historia-lehden verkkosivut], joten on aika vilaista lehden uusinta numeroa. Arvio on tehty Stokkan lehtitiskillä, koska lähes kympin hinta esti tarkemman tutustumisen lehteen. Mutta tiedonvälitys on nykyään pinnallista ettekä tekään jaksaisi lukea mitään pitkää juttua. Sitäpaitsi lehtitiskillä vieressäni ollut herrasmies selasi Hustleriaan vielä pikaisemmin kuin minä Historia-lehteä, teki varmaan kanssa lehtiarvostelua. Tuskin ehti edes kuvatekstejä lukea.

Kiiltävät kannet, runsas kuvitus, tagline "muistatko vielä…" sekä mainstreamia edustavat artikkeliaiheet mikrohistoriallisella näkökulmalla kertovat, että Historia-lehti haluaa vedota laajaan lukijakuntaan. Uusimmassa numerossa kerrotaan mm. lähetystyöstä, Paavo Nurmen patsaasta, metron möröistä, kahvista sekä kiinnostavimpana artikkelina sadetakin historiasta sekä siihen liitetyistä hahmoista ja mielikuvista kuten lammaspaimenistä, sotilaista, Philip Marlowesta ja itsensäpaljastajista.

Tämänkaltaisia lehtiä on ulkomailla runsaasti, ja on hienoa että Suomeenkin on saatu ammattilaisten kirjoittama, arkipäivän historiaan painottuva julkaisu. Mutta kuka tätä voisi lukea? Aika moni – en välttämättä itse tilaisi tätä, mutta historiasta kiinnostuneita, muilla aloilla toimivia ihmisiä kyllä riittää. Isänpäivälahjaksi esimerkiksi aika hyvä.

Lehti voisi olla sisällöllisesti linjakkaampi ja ulkoasussa on vielä skarppaamista. Konsepti on kuitenkin sen verran hyvä, että  on oikeastaan ihme, ettei joku suurempi kustantaja , esimerkiksi  Sodan kuvalehtiä  ja flopannutta Miestä julkaiseva Suomen kuvalehti ole tarttunut tällaiseen. /ts

Mainokset