"Ostit sitten macin, vai?" Tähän kysymykseen sain vastata viime talvena hankkiessani Applen iBookin. Juu ostin. Tietokoneisiin ja niiden käyttöjärjestelmiin liittyvät kiistat ovat todella turhanaikaisia; voisin kyllä tarvittaessa kertoa montakin hyvää syytä, sille miksi macci on parempi kuin pc ja myös muutaman syyn, miksi asia voisi olla päinvastoinkin.

Mutta jotain kiinnostavaa tässä mac-pc -asiassa on. Jokaisella nimittäin tuntuu olevan joku mielipide asiaan, jopa tietokonetta omistamaton humanisti pystyy osallistumaan tähän keskusteluun. Pelkästään se, että sinänsä persoonaton esine, tietokone, pystyy vetoamaan tunteisiin niin tehokkaasti, riittäisi syyksi hankkia Apple.

Toinen syy on design. Se on hyvä syy hankkia Apple, koska monen mielestä se on niin lapsellinen peruste valita tietokone. Olkoon. Mutta kun Applen tuotteet on niin loppuun asti suunniteltuja pakkauslaatikosta ja verkkolaitteesta lähtien. Ja iBookkini kannen Applen logoon syttyy vaalea valo kun sen laittaa päälle. Ja silloin kun kone nukkuu, etureunassa oleva pieni piste sykkii hengityksen tahtiin samaa vaaleaa valoa… Kun laitoin koneen ensimmäistä kertaa päälle, se soitti minulle pätkän Röyksoppia. Mutta vain sillä ainoalla kerralla. Maagista. Kaikki tämä on tietenkin vähän taiteellista ja homohtavaa. Ehkä sen vuoksi työkaverini huokaisi otsikossa lainatun lauseen pojastaan, joka vaihtoi suuntautumistaan. Kyllä se siitä.

Kolmas syy on yhteisöllisyys ja Apple-kulttuurin tiiviys. Koska Macin hankkiminen kiistämättä on statementti, riittää sellaisen omistaminen kuulumiseen kaikkien muiden Macin omistajien kanssa samaan yhteisöön. Ja omistajien vähäisyys takaa sen, että Applea koskevaa tietoa esimerkiksi on Suomessa sopivasti tarjolla. Yksi keskusteluryhmä [Hopeinen Omena], yksi Blogi [Omenatarha] ja yksi uutispalvelu [Macsanomat] riittävät.

En oikein tiedä, pitäisikö puhua Macistä vai Applesta. Ensiksi mainittu lienee käyttöjärjestelmä, jälkimmäinen tietokonevalmistaja. Toisaalta kun tämän omistaa, ei moisia tarvitse tietääkään. Sen kun skulaa. /ts

Mainokset