Britanniassa on julkaistu tutkimus romaneista ja maankiertäjistä otsikolla Private Past, Public Future [Tietoa tutkimuksesta; Surrey County Council]. Tutkimusraportin tarkoituksena on luoda yhteyttä edellä näiden yhteisöjen sekä kirjastojen, museoiden ja arkistojen välille [Tutkimus PDFnä]. Raportissa annetaan seuraavanlaiset toimintasuositukset:

-Remember Gypsies and Travellers in everything you do
-Work in partnership, including financially valuing Gypsies and Travellers as equals
-Produce materials that accommodate the communication needs of Gypsies and Travellers

Suomessakin romanikulttuurin tallentaminen ja esittäminen on ollut erittäin vähäistä. Mistähän sekin kertoo, että olen opiskellut kansatiedettä pääaineenani, mutta olen lukenut tuskin riviäkään romaneista? Sen sijaan tiedän aika paljon saamelaisista, venäjällä asuvista suomensukuisista kansoista sekä suomenruotsalaisista. Romaneilla sen sijaan ei ole (ainakaan vielä) museoita eikä kulttuurikeskuksia. Verkossakin aihetta koskevaa tietoa on ohuenlaisesti [Romanit Suomessa. Opetushallitus].

Aiemminhan Suomessa on ollut muitakin, usein ulkomaalaisperäisiä, liikkuvia elinkeinoja harjoittavia ihmisiä kuten esimerkiksi laukkukauppiaita ja posetiivareita. Voikohan näitä nykyisiä myyntiedustajia sun muita läppärilaukkumiehiä laskea tähän kastiin?

Ruotsissa tunnetaan väestöryhmä nimeltä "resande" [Resande historia på Lennys Resande sida], jonka edustajat eivät ole välttämättä etnisesti romaneita, mutta jotka kuitenkin saattavat puhua romanikieltä. Ja Britanniassa on sitten näitä new age travellereita.

Tämä aihe on sen verran monimutkainen ja antoisa, että tähän pitäisi selvästikin vähän paneutua… /ts

Mainokset