Infoähkyä välttääkseen joutuu jatkuvasti arvioimaan kriittisesti ympärillään olevaa informaation tarpeellisuutta. Varsinkin erilaisten verkkopalveltujen käyttäjäksi rekisteröityessään ja uutiskirjeitä tilatessaan joutuu pohtimaan, maksaako vaivaa. Tämä on sanomattakin selvää, mutta sanon sen silti, sillä joskus joutuu perusasioiden äärelle. Kuten juuri äsken:

Verkko-oppiminen on asia, josta en riittävästi tiedä. Vaikka pahin hype on e-learninginkin ympäriltä häipynyt, on se kuitenkin tullut jäädäkseen – ja taitaa olla tulossa rytinällä pian julkishallintoonkin [Voimaa verkosta – valtionhallinnon verkkoulutusselvitys;  Learningbusiness.fi].

No, ei muuta kuin käyttäjäksi rekisteröitymään eOppi.net:iin, joka on "e-oppimisen vaikuttaja ja alan laajin keskusteluareena Suomessa". Kirjautumisen jälkeen minut toivotettiin nimelläni tervetulleeksi ja kysyttiin "Hallitsetko tieto- ja viestintätekniikan taidot?". Klikkaamalla OK pääsi täyttämään "osaamiskartoitusta", jossa esitettiin seuraavanlaisia kysymyksiä: "osaan sammuttaa ja käynnistää tietokoneen ja oheislaitteet", "osaan alustaa (formatoida) levykkeen", "ymmärrän tietokantaohjelmien peruskäytön" ja "osaan soittaa ja vastata matkapuhelimella". Vastausvaihtoehdot olivat kyllä, ei, en osaa sanoa. Voi jumalauta!

Osaamiskartoituksesta oli tehty yhteenveto jo viime vuoden toukokuussa, jonka mukaan parhaiten oltiin osattu mm. hiiren ja näppäimistön käyttö sekä tietokoneen sammutus; puutteita sen sijaan oli ekstranetin ja erikoisgrafiikkaohjelmien käytössä. Aha.

Seuraavan kyselyn aihe olisi ollut "Mihin suuntaan e-oppiminen on menossa?". Päin helvettiä tämän kokemuksen perusteella, jos minulta kysytään. Ja sen takiahan minä tänne kirjauduin, että saisin tietää minne e-oppiminen on menossa, älkää nyt minulta sitä kysykö.

Mutta ei se mitään, ihan opettavainen kokemus tämä oli. Taas yksi palvelu, jonka uutiskirjeen tilaamisen voi huoletta peruuttaa.

Mainokset