Muutama viikko sitten Unescon maailmanperintökomitea hyväksyi maailmanperintölistalle  Suomen lisäksi yhdeksän muun maan alueelle osuvan Struven ketjun [lue lisää ketjusta; Maanmittauslaitos]. Struven kolmiomittausketju on maailmanperintökohteena mielenkiintoinen, sillä se edustaa tieteen ja tekniikan kulttuuriperintöä sekä vähän poikkeavaa lähestymistapaa maailmanperintöön ja tuo näin mukavan lisän Suomen monipuoliseen kohdelistaan [katso lista; Museovirasto].

Ainakin aikaisemmin Unescon maailmanperintökohdeluetteloa on kritisoitu painottuneisuudesta eurooppalaisten kaupunkien keskustoihin, kirkkoihin ja muihin monumentteihin, mutta nyttemmin listalle on pyritty ottamaan kohteita muista maanosista ja  laajemmalla skaalalla. [Maailmanperintökohteet listana ja karttana; Unesco]

Ja kyllä! Maailmanperintäkohteista on koottu suorat linkit Googlen loistavaan Maps-palveluun [lista ja linkit; Brad Templeton]. Kuka tekisi Struven ketjun mittauspisteistä vastaavat linkit…?

Maailmanperintökohteisiin ei ehkä kannata yksittäisten ihmisten liian juhlallisesti suhtautua – "Our cultural and natural heritage are both irreplaceable sources of life and inspiration" [Unesco] – vaan pakollisten monumenttien bongailun lisäksi kartoittaa niitä arkiympäristössä sijaitsevia oman elämän kannalta merkittäviä kulttuuri- ja luonnonmuistomerkkejä.

Mainokset