Alunperin kiinnostuin blogikulttuurista vähintään yhtä paljon kuin blogien sisällöstä. Sen vuoksi tätä blogia perustaessani yhtenä taka-ajatuksena oli osallistuvan havainnoijan tavoin tutkia bloggaamista ilmiönä, esimerkiksi analysoida miten bloggaus on vaikuttanut moderniin kansankulttuuriin. Tietysti internet kokonaisuudessaan on muuttanut arkielämäämme niin paljon, että aihetta olisi syytä tutkia tältä kannalta nykyistä enemmän.

Mutta eihän tässä mitään olla analysoitu tai tutkittu. Tutkimuskohteena blogit tuntuvat pakenevan tutkijaansa; ne muuttuvat alati ja bloggaajat jatkuvasti määrittelevät uudelleen sitä, mikä ylipäätään on blogi. Ja ehkä perinteentutkimuksen metodit eivät näin tiukasti nykyhetkeen ja teknologiaan sidoksissa olevaan aiheeseen istu; vaarana on tuottaa banaaleja ja itsestäänselviä kuvauksia kun historiallisten ilmiöiden tapaan kuvattava kohde ei saa ylleen nostalgista patinaa. Toisaalta tässä vaiheessa, kun bloggaaminen on (vielä?) vain suhteellisen rajoitetun piirin harrastus, ilmiö voisikin olla helposti kartoitettavissa ja tutkittavissa.

Itseäni blogeissa kiinnostaa ennen kaikkea pari asiaa: se, mitä ne merkitsevät bloggaajille itselleen ja miltä niiden sisällön perusteella näyttää suomalaisten arkielämä. Ensimmäinen kysymys kattaa sen, minkälaisena bloggaajat kokevat ajatustensa julkaisemisen muiden luettavaksi, minkälainen merkitys muilla blogeilla ja niiden muodostamalla yhteisöllä on ja loppujen lopuksi: minkä vuoksi kukin bloggaa? Toinen pointti liittyy siihen, että blogit tarjoavat tulevaisuuden tutkijoille hienon mahdollisuuden kurkistaa ihmisten tämän hetken elämään, mielenkiinnon kohteisiin, arvostuksiin ja asenteisiin. Olkoonkin, että mitään kattavaa elämänkerta-aineistoa blogit eivät tarjoa, pelkkiä fragmentteja eri ihmisten eri elämänvaiheista. Mahdollisesti vielä täysin jäljittämättömien ihmisten, sillä ei ehkä pystytä sanomaan, keitä nämä bloggaajat ovat eikä välttämättä sitäkään, missä määrin heidän bloginsa ovat faktaa ja missä määrin fiktiota.

Bloggaaminen tarjoaa eri aloille lukuisia tutkimusmahdollisuuksia. Joka tapauksessa blogien merkityksen arviointi sen perusteella, minkälaista sisältöä niissä on, on ruudin tuhlausta. Paljon mielenkiintoisempaa on tutkia koko ilmiön merkitystä yksilöille ja kulttuurille. Itse kyllä jätän vakavamman tutkimuspuolen toistaiseksi joillekin muille ja tyydyn "vaan bloggaamaan".

Mainokset