Kauan sitten hankin heräteostoksena mainion The Encyclopedia of Bad Tasten (HarperPerennial 1991). Kyseessä on kahden (pop)kulttuuriantropologin, Jane ja Michael Sternin johdatus amerikkalaiseen kitschiin. Kirjassa esitellään kymmeniä ilmiöitä laavalampuista ja juustospraysta Dolly Partonin ja Liberacen kautta bodaukseen ja keinonurmikoihin. Todella hauska ja asiantunteva opus americanasta, retrosta ja trashista vähänkään kiinnostuneille!

Vastaavanlaisten ilmiöiden kartoittaminen Suomesta onkin hieman hankalampaa. Aineellista kulttuuriperintöä köyhästä maassamme on viime vuosikymmenille saakka ollut sen verran vähän ja sekin vähä on ollut niin laadukkaasti suunniteltua, että siitä ei juuri camp-arvoja irtoa. Eikä populaarikulttuurimme tuotoksia voi verrata Amerikan vastaaviin. Liian helppoa toisaalta olisi mennä lähiöön tai maalaispitäjään ja nauraa kaikelle ympärilleen näkyvälle. Mauttomuuksien listaamisesta tekee vaikeaa myös se, että camp muuttuu ajan mittaan helposti cooliksi. Tästä syystä käsite mauton (samoin kuin pinnallinen) on muuttunut vanhanaikaiseksi.

Yleensä on turvallisempaa leimata mauttomaksi mielummin joku varakkaiden suosima turhake kuin köyhälistön. Perinteentutkijoiden harrastuksiin kuuluu folklorististen eli alkuperäisestä yhteydestä irroitettujen ja nykypäivään tuotettujen perinteisten elementtien bongailu. Mm. näillä perusteilla Desktopin ehdotus Mauttomuuksien Suomen-listalle on kesän hittituote grillikota. Siinäpä pihavaruste joka istuu tyylikkäästi joka maisemaan – kaupunkiin, mökille, maalle! Vihdoinkin voi grillata ympäri vuoden – eikä tarvitse olla ulkona! Grillikodan mauttomuus-sijoitusta edesauttoi Kotamestarit, joka valmistaa mm. Lieto Lemminkäisen kotaa: "Jo aikanaan kalevalassa Lieto Lemminkäinen, kaihomielinen kaunosielu, halusi nauttia elämästä. Luxuskota takaa tämän nautinnon" sekä Seppo Ilmarisen saunakotaa: "Esi-isiemme rakentamat ensimmäiset hirsitalot syntyivät samoihin aikoihin, kun kalevalan kunnaat" – eikä siinä vielä mitään (’tässä nyt mitään perinnepoliiseja kuitenkaan olla’), mutta kun kotisivujen katalogista löytyy vielä grillikota Kimi-edition, ollaan reilusti campin paremmalla puolella:

Kimin & Jennin Virallinen Lausunto Kotamestareiden häälahjasta:

Juhlapaikalla Vanajalinnassa ehdimme ihastella Kotaa, tietämättä vielä, että se on meidän häälahjamme. Hiukan pettyneeseen äänensävyyn Kimi totesikin "- Ai , Vanajalinnakin on hommannut jo kodan."

Olimme ehtineet tutustua ja ihastua Lieto Lemminkäisen grillikotaan viime vuonna Matti isän ja Paula äidin kotona.

Kimi -Edition on kuitenkin jotain ihan muuta, kuin tavallinen grillikota.
Se on todella upea luksusluokan kota. Jenni ihasteli kodan vaaleasta gobeliinistä toteutettua sisustaa sekä pellavatyynyjä. Varustelussa Emäntää muistettiinkin mm. Noitarummulla ja isäntää Komealla Lapin Leukulla.

Hääjuhlassamme kodassa viihtyi yhtäaikaa parikymmentä henkeä mm. Teemu Selänne sekä Jari Kurri.

Kiitokset Kotamestareille ihanasta häälahjasta. Tämä on luksusta!
Erityiskiitokset Petri Juntikalle ja Janne Kunnarille loistavista harjakaisista porkkalassa.

-Kimi & Jenni


[Kuva: Lieto Lemminkäisen kota, Kotamestarit]

Mainokset