Blogilistan historia ja kulttuuri -aiheisilla blogeilla surffaillessani osui silmiin, että monet ovat blogganneet Turun keskiaikaisista markkinoista.

Memoria Volatiliksen Jussin ja Pagistaan-blogin Pagisijan postaukset innostivat minutkin suunnittelemaan ensi kesän Turun-visiittiä keskiaikamarkkinoiden aikaan – ettei nyt aivan nojatuoliantropologin (tai "laajakaista-antropologin") tasolle jää tämä osallistuminen. Turun keskiaikamarkkinat tuntuvat keräävään yhtä lailla sekä innokkaita asianharrastajia että ns. suurta yleisöä, mikä on hieno asia. Nuoreen kaupunkikulttuuriin keskittyvän B-kerhon Anna Lehtonen tosin kysyy ihan perustellusti, onko välttämättä mielekästä kiinnittää Turun imagoa voimakkaasti juuri historiaan, varsinkin keskiaikaan.

Omaan suomalaisten historiakohteiden TOP 3:een mahtuu turkulainen Luostarinmäen käsityöläismuseo, jossa vaikuttavinta on alkuperäinen miljöö ja sisustetut rakennukset sekä varsinkin käsityönäytökset.

Erilaiset historiaan enemmän tai vähemmän luontevasti kiinnitetyt tapahtumat ovat yksi ilmenemismuoto Luovasta taloudesta, josta Luova talous-blogin Laura on luvannut ottaa selvää. Ilmiö on kiistämättä olemassa ja sen sisältöä on pyritty määrittelemään väsyksiin asti, mutta onko sen merkitys sellainen jollainen kulttuuriväki sen haluaa olevan, jää nähtäväksi.

Ja mikäli historian elävöittäminen ja siihen liittyvät ilmiöt kiinnostavat, kannattaa tsekata vaikkapa viikinkiajan elävöittämisyhdistys Harmaasusien sivut sekä larpahtavien susinarttujen Tiukun ja Meepin blogit.

Mainokset