Kansatieteilijän desktoppi täytti juuri vuoden, minkä kunniaksi osoitan hieman respectiä blogimme kummisetää Kustaa Vilkunaa ja erityisesti hänen artikkelikokoelmaansa "Kansatieteilijän työpöydältä" kohtaan. Esimerkkinä Vilkunan tutkimusaiheista ja käsittelytavasta käyköön alunperin Kalevalaseuran vuosikirjassa 1954 julkaistu artikkeli "Lohenkalastus kokonaisuutena", jossa Vilkuna kuvaa lohenkalastusta Tornionjoella keväästä syksyyn erilaisilla pyyntivälineillä.

Kuvaus alkaa jäiden murtumisesta, jolloin lohi saapuu merestä joen suulle ja lähestyy ensin rantoja pitkin ennen nousemistaan virtaan. Tällöin kalastajat laskevat niemiin ja karien nokkaan verkkoja, joiden mutkiin kalat eksyvät kiinni. Jokeen saavuttuaan lohi ui aluksi pitkin rantoja, sillä tulvan aikana virta keskellä on liian voimakas. Nyt kalastajat rakentavat pieniä rantapatoja, joihin asetetaan virran voimakkudesta riippuen pyydykseksi esimerkiksi merta, rysä tai verkko.

Myös lippoa käytetään koskien rannoilla:

On merkillistä nähdä, miten valkoisena kuohuvan suuren kosken rannalta mies painaa veteen pienen lipon ja voi nostaa sillä suuren lohen. Miten hän löytää sen? Hän tietää, että sillä kohtaa veden alla on pohjassa kuoppa, jonne rantaan uiva ja virran painetta vastaan taisteleva lohi asettuu lepäämään. Ylitse virtaa vesi rajusti mutta kuopassa on aivan tyventä kuin tuulenshuojassa. Täältä kalastaja nostelee lepääviä ja väsyneitä lohia kuin varastosta.

Tulvan laskeuduttua lohi katoaa rantavedestä ja alkaa uida keskellä virtaa. Silloin rantapadot puretaan ja aletaan rakentaa suuria väyläpatoja keskelle virtaa. Joen kohdasta, virtauksesta ja pohjanmuodosta riippuen käytetään padossa pyydyksenä esimerkiksi rysiä, lanoja tai pitu-häkkejä.

Tällä tavoin pyydystetään lohta heinäkuun lopulle saakka, jonka jälkeen lohi muuttaa käyttäytymistään. Se ei enää pyri ylöspäin virrassa, vaan uiskentelee levottomana sinne tänne joessa. Nyt voidaan käyttää esimerkiksi yöaikaan saarua eli uittoverkkoa, jota kaksi miestä vetää veneen mukana.

Elokuun lopulla lohi sitten lakkaa kokonaan liikkumasta ja alkaa makailla tyvenessä suurten kivien ja niemien suojassa. Tällöin aletaan käyttämään tavallisia verkkoja, joihin lohi ui, jos vähänkin liikkuu. Syyskuun jälkipuolella lohi katoaa lepopaikoistaan, kansan mukaan lohi pelkää ruskan outoa väriä, eikä sitä saa millään pyydykseen.

Viikon parin kuluttua lohi yhtäkkiä ilmestyy matalille sorapohjaisille virtapaikoille ja aloittaa kutunsa. Lohet uivat parvina pinnan läheisyydessä ja ovat varomattomia. Kalastajat kerääntyvät samoille paikoille veneillään ja ahraimilla eli arinoilla keihästävät suuret määrät kutevia lohia.

Tämän jälkeen vedet jäätyvät ja lohi palaa myötävirtaan mereen. Sopiviin koskiin asetetaan pitkiä säkkimäisiä ruonia, joiden pohjalle virran paine vangitsee lohia.

Puolen vuoden aikana lohi on siis tarjonnut toimeentulon kalastajilleen, jotka ovat tarvinneet lukuisan määärän erilaisia pyydyksiä. Vilkuna lopettaa artikkelinsa funktionalismin mukaisiin loppupäätelmiin:

Esineen muotoa ja käyttömenetelmiä on mahdoton selittää tuntematta mitä tarkimmin paikalliset tekijät, so. koko funktio, tehtävä, johon esine ja menetelmä kuuluvat, sillä ympäristön tekniikan ja olosuhteiden sanelema tarkoituksenmukaisuus on hallitseva piirre kaikille yksinkertaisimmillekin pyynti- ja työkaluille ja niiden käyttömenetelmille.

Desktopin yksivuotissynttäreihin ajoittui myös Blogilistan uudistuminen. Nyt listalta voi etsiä mieleisiään blogeja – joita tällä hetkellä on 2289 kappaletta – avainsanaluokituksen mukaisen hakemiston perusteella tai väijyä top-listaa. Mikäli haluaa seurata säännöllisemmin blogeja, kannattaa tehdä itselleen tunnukset blogilistalle ja merkitä kiinnostavat blogit suosikeikseen, jolloin suosikkilistalla näkyy, onko blogia päivitetty eli kannattaako sitä käydä katsomassa.

Tilaajamääriin perustuvalla top-listalla Desktopin sijoitus on tällä hetkellä 420 ja Kuumalla listalla lämpötila-indeksi on 39,7, mikä oikeuttaa sijaan 309. Nedstatin tilastojen mukaan kävijöitä on päivittäin muutamasta muutamaan kymmeneen päivittäin, ihan päivitystahdista tai mahdollisista linkkauksista riippuen. Kuukausitasolla tämä tekee muutamia satoja käyntejä. Mukavia lukuja, toivottavasti olette löytäneet täältä viihdyttäviä, hyödyllisiä tahi yllättäviä juttuja!

Mainokset