Yhä useampi päivittää nettiselaimensa Mozillan Firefoxiin. Siinähän on erilaisia käteviä ominaisuuksia ja muutenkin se tuntuu olevan parempi ja vaihtoehtoisempi kuin ne muut vaihtoehdot.

Mutta mikä ihmeen "tulikettu"? Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija Konsta Pylkkänen sen tietää:

Kuule nyt tarkasti. Se on semmonen kettu, jolla on ensinnäkin punanen kuononkärki ja vaaleanpunaiset silmät. Jos kissalla on valkea karva, vaaleanpunaset silmät ja töpöhäntä, niin se on kuuro. Poikkeustahan tietysti on, vaikka mitäpä se sinulle kuuluu. Mutta tämä tulikettu on pimeänsokea. Ja sen kun pimeällä on tehtävä hartsuretket, niin sen luulisi juoksevan pahki petäjiin ja kallioihin. Mutta eipä se juokse… –Kuule nyt tarkasti, sillä on sellainen turkki, että se pimeässä loistaa kuin karpiittilamppu. Ja se turkki valasee synkkinä yösydäminä sen reitit. Siksi sitä sanotaan tuliketuksi.

Minä kerran yhtenä talviyönä yritin ampua sen tuliketun. Minä menin vahtiin muutamalle suolle, jonka poikki kekälehäntä joka yö juoksi. Justiinsa keskiyöllä se tuli ja koko neva lehahti aivan valosaksi. Minä poika kopeloimaan pyssyn lukkoja. Ja sillon minä aivastin, kun olin koko yön istunut kinoksessa… Arvaatkos mitä… se sammutti heti lyhtynsä, ja tuli aivan sysipimeätä. Mutta sitten nevan toisessa päässä alkoi taas hehkua ja kettu meni kuin tulipallo Huuhkajavuoren rinnettä ylös. Se vilahteli siellä vähän aikaa kuin salama ja hävisi…

Ilmatieteen laitoksen sivuilla julkaistu artikkeli Revontulet – tarua ja tota kertoo, että sana "revontuli" selittyy juuri tuliketulla:

Kansanluulon mukaan ketunkarva aiheuttaa lämmöttömän valoilmiön koskettaessaan jotain esinettä. Käsitys ei ole aivan perätön, koska turkikset, staattisen sähkön varaajina, kipunoivat kosketettaessa niihin kuivalla ilmalla. Tämän tiedon perusteella pyrittiin taivaalla roihuavat revontulet selittämään Lapissa juoksentelevien tulirepojen aiheuttamiksi niiden kylkien iskiessä puihin tai hännän hipaistessa lumihankeen.

Onkohan tuliketun selitys muualla maailmassa samanlainen? Palataan selain-tulikettuun. Mozilla kertoo kotisivuillaan laveasti Firefoxin taustoja, mutta nimen selitykseksi annetaan ainoastaan että se on toinen nimi punaiselle pandalle. Ilmatieteen laitoksen artikkelistakaan ei käy ilmi, että Pohjois-Amerikassa tuliketulla/punaisella pandalla olisi yhteyttä revontuliin.

Kuitenkin Firefoxin logossa on selvästi kuvattuna lieskoja maankamaran ylle levittävä kettu:

Otetaanpa selvää. Logon graafikko Jon Hicksillä on kotisivuillaan lyhyt juttu siitä kuinka söpö punapanda muuttui maapallon (web) ympärille kietoutuneeksi ketuksi (selain). Ei siis mitään revontulista.

Eli tietämättään Firefoxin logosuunnittelija on tehnyt kuvaksi vanhan suomalaisen kansanuskomuksen revontulten alkuperästä? Huimaa!

Mainokset