Tässä suositukset kolmesta tuoreesta verkkonäyttelystä. Jokainen on tehty eri lähtökohdista ja ne poikkeavat näkökulmiltaan ja laajuudeltaan toisistaan. Yhteistä kaikille on kuitenkin se, että ne ovat verkkoa varten suunniteltuja born digital -aineistoja, joissa on löydetty verkolle ominainen ilmaisumuoto – ne eivät siis näytä minkään olemassaolevan kokoelman tai produktion verkkoversioilta.

Aloitetaan oman firman tuotoksesta. Museovirastossa toteutettu Kurkistuksia Helsingin kujille kertoo miten arkeologisten kaivausten löydöt lisäävät tietoamme viime vuosisatojen Helsingistä. Katsokaa vaikka mitä Café Engelin kohdalta on kaivettu esiin. Mainio saitti vaikkei sille lopulta annettukaan nuorisoonvetoavaa nimeä "No vi*** löytyyx mitään?".

Paikallishistoriasta Etelä-Amerikkaan. Vapriikin ja Helsingin yliopiston digitaalisen viestinnän opiskelijoiden yhteistyönä on syntynyt verkkonäyttely Orinoco-joen laakson intiaaneista. Saitti kuvaa monipuolisesti alueen historiaa ja luontoa sekä paikallisten intiaanien elämäntapaa sekä uskomusmaailma – joka muuten maailman syntytarinoineen ja samaaneineen muistuttaa välillä hämmentävästi suomalaistenkin kansanuskoa. Huomion sivustolla varastavat aluksi upeat valokuvat.

Takaisiin kaupunkiin. Perjantaina oli Valtion taidemuseon järjestämä usean taidemuseon yhteistyönä syntyneen sivuston www.montakertaakaupunkiin.fi julkistamistilaisuus. Paitsi ettei sivustoa voitukaan julkaista. Sen sijaan oli järjestetty seminaari kulttuuriperinnön digitoinnista ja tekijänoikeuksista otsikolla "Ei ole lupaa…". Taideteoksia esittävät valokuvat ovat nimittäin tekijänoikeuslain alaisia, ja lakihan on muuttumassa, mutta sen voimaantulo on viivästynyt. Näin ollen tekijänoikeuskorvausasioita ei olla pystytty sivuston aineiston osalta hoitamaan, joten sivustoa ei voi myöskään voi julkaista vielä… (Tekijänoikeuslain muutoksella on merkittävät vaikutukset lain alaisen materiaalin digitoimiseen ja välittämiseen, joten se ansaitsisi kokonaan oman käsittelyn.)

Tilaisuudessa kuitenkin esiteltiin tätä suomalaisesta kaupunkielämästä monipuolisen aineiston avulla kertovaa sivustoa (ja todennäköisesti rikottiin lakia!) ja näkemäni perusteella loppuvuodesta on ilmestymässä jotain todella hienoa ja elämyksellistä, joka tulee viemään alaa taas ison harppauksen eteenpäin. Tästä lisätietoa.

Mainokset