Folkloristiikan ja lähialojen verkkojulkaisu Eloren uusimman numeron teema on kuolema. Toivottavasti teema ei ole lehden tulevaisuuden kannalta enteellinen, sillä lehden parin viime numeron pääkirjoituksissa on tuotu esiin epätasa-arvoinen tilanne verkossa ilmaiseksi saatavilla olevien ja painettujen, maksullisten tiedelehtien välillä. Edellinen päätoimittaja Sinikka Vakimo kirjoitti viimeisessä pääkirjoituksessaan seuraavasti:

Suomen Akatemia ei anna eikä tule antamaankaan taloudellista tukea lehdellemme, koska sillä ei ole tilaajakantaa ja lehti on verkossa kenen tahansa saatavilla (ns. open access -lehti). – Olemme olleet hämmästyneitä kyseisestä mekanistisesta rahoitusperiaatteesta, jolla ei ole mitään tekemistä lehden tieteellisen tason arvioinnin kanssa. Lisäksi kyseinen periaate sotii tieteen julkisuuden ja popularisoinnin tavoitteita vastaan. Elorehan perustettiin verkkolehdeksi nimenomaan siksi, että se olisi kaikkien saatavilla ja edullista julkaista.

Uusimmassa numerossa tuore päätoimittaja Outi Fingeroos jatkaa:

Kauniisti ilmaisten Eloren kaltaisilta open access -lehdiltaä siis puuttuvat todelliset julkaisun kannustimet. Ilmeisesti olemme vähän hassua porukkaa ja idealisteja — Toimitukselta alkaa maltti loppua.

Tässä valossa Suosituksilla edistetään avointa tieteellistä julkaisemistauutiset eivät oikein jaksa edes naurattaa.

Mainokset