Suomen maatalousmuseon Sukutilat webissä on piristävällä tavalla karu ja kosiskelematon tietokanta. Kannassa on tällä hetkellä 1960-luvulla Suuri maatilakirja -sarjasta ainakin varsinais-suomalaisia tilatietoja.

Äkkiseltään voisi ajatella, että sivusto on tosifriikeille tarkoitettua internetin undergroundia. Toisaalta useimman suomalaisen juuret ovat tuossa maailmassa, eikä se ole ajallisesti kovin kaukana. Jotain oudon kiehtovaa näissä yksityiskohtaisissa kuvauksissa on, esimerkkinä vaikkapa Alastaron Kankareen kylässä sijaitseva Koivulan tila:

KOIVULA om. vsta 1961 Raimo Untamo Helin s. 5. 5. -37 ja Helena Martta o.s. Heikola s. 11. 8. -37, emäntänä vsta 1961, lapset Jukka Sulho Einari -56, Juha Vilho Untatamo -59, kaksoset Sami Tapani ja Mika Tapio -63. Aik. isäntä Alfred Torvinen. Tila, joka on kuulunut suvulle vsta 1961, sijaitsee 6 km kirkolta kankareen kylässä Alastaro — Punkalaidun tieltä 0,4 km tilustietä, talouskeskus metsäsaarekkeen reunassa. Kokonaispinta-ala 36 ha, josta metsää 13 ha ja peltoa 23 ha. Hirsinen päärakennus sis. 5 huonetta ja saunan. Sementtitiilisessä karjarakennuksessa on navetta, kanala, työtilat ja autotalli. Lisäksi puimala ja rehusuojia. Tilalla on traktori, leikkuupuimuri ja viljankuivuri. Nykyaikaiset kotitalouskoneet. Savimultamailla viljellään ruista ja vehnää sekä rehuviljaa omaan karjatalouteen. Kuusivaltaista havumetsää on hoidettu metsänhoidollisesti. Sk-karjaa 3. Lihotussikoja ja 300 kanaa. — Raimo Helin kuuluu osuuskassan isännistöön. Emäntä harrastaa käsitöitä. —AS


Mitä heille kuuluu nyt?

Mainokset