Pinserin kautta löysin amerikkalaisen sivuston Folklore.org, jonka tarkoitus on toimia kollektiivisen historiankirjoituksen välineenä. Tällä hetkellä kävijöiden muistoja kerätään vain yhdestä aiheesta, Applen kehityksestä (mikä nyt ei itseäni voisi vähempää kiinnostaa), mutta jatkossa teemoja on tulossa myös lisää.

Onnea matkaan vaan, sinänsä tuota menetelmää voisi käyttää vaikkapa asuinalueiden tai yhdistysten (mitenkäs se Nefa-Helsingin historia…?) historiikkien tekemiseen. Jonkun ilmiön historian kirjoittaminen nimittäin on yllättävän työlästä puuhaa, ja lopputulokseen eivät kuitenkaan kaikki voi olla tyytyväisiä. Ja mikäli käsiteltävä ilmiö on yhteisö, on tietysti luontevaa, että sen koostaminen tapahtuu yhteisöllisesti. Lopputulos on sitten kirjoittajiensa näköinen, mikä voi olla joko hyvä tai huono juttu… Se on tietenkin sääli, että fyysinen julkaisu jää puuttumaan. Perinteisessä kirjassa kun on edelleen paras käyttöliittymä.

Äsken ilmestyi Nefa-infossa tiedote vastaavanlaisesta Helsinkiläisen arkielämän historiaa -projektista. Hanke lienee vasta alussaan, mutta ainakin tuo valtsikan Lokari-julkaisutyökalu vaikuttaa ihan pätevältä. Ja tämä on taas uusi osoitus siitä, että bloggaaminen tarjoaa mahdollisuuksia myös tiedemaailmalle.

Mainokset