Ilmeisesti aika tuore tapaus on opetusviraston julkaisema sivusto Helsingin hehku – reittejä historialliseen pääkaupunkiin 1808 – 1945. Saitti perustuu jo parikymmentä vuotta sitten kerätylle opetuspaketille, jonka lähteenä on ollut muistelmateokset, romaanit ja sanomalehdet. Tätä on sitten täydennetty kuvilla, videoilla ja linkeillä.

Aineisto toimii hyvin verkossa, ja kuvailu ”humoristiset, asialliset, tunteikkaat dokumentit näyttävät välähdyksiä suurien historialinjojen takaa, yksittäisten ihmisten näkökulmasta” tuntuu tietysti varsin tutulta lähestymistavalta… Hyvä ratkaisu on ollut myös keskittyminen kymmeneen teemaan kattavan historiaesityksen sijaan. Ulkoasu ja käytettävyyskin ovat kohdallaan, tekniikasta kun vastaa alan firma.

Samankaltainen tapaus on jo vanhempi tamperelainen Koskesta voimaa -saitti, joka valitettavasti kärsii laajuudesta ja sekavuudesta. Saitilla on muun muassa muistelma-aineistoa kuunneltavina mp3:sina, mutta ainakin äsken selaimeni (molemmat, sekä IE että Mozillan Firefox) ehtivät kaatua kesken kaiken…

Mainokset