Jörn Donnerin vuonna 1969 julkaistu Uusi Maammekirja, alaotsikolla "lukukirja aikuisille suomalaisille" oli Donnerin versio Topeliuksen Maammekirjasta. Jörkan sanoin Uusi maammekirja "rakentuu Topeliuksen kokonaiskuvalle ja samalla hylkää sen." Donner kuvaa 60-luvun lopun suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria sekä maamme historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta – ja tekee kaiken tämän hengästyttävässä kolmessasadassa sivussa.

Yhtenä kirjan teemana on myyttien purkaminen:

En tiedä kuka tai ketkä ovat vastuussa siitä, että Suomen saavutusten katsotaan olevan sisun aikaansaannosta — Haluan varoittaa sinua: kaikki tämä on pelkkää myyttiä, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa — Sisun kaltainen ominaisuus pääsee tosin esille juopumustilassa, mutta tämä johtuu ilmaston ja tottumusten aiheuttamasta vastakohtaisuudesta, joka syntyy talven ja kesän, pimeän ja valon välisistä kontrasteista. (s. 48)

Epäselväksi ei jää, että Donner on kiertänyt muutakin kuin tahkoa ja että tämän ansiosta hän pystyy tarkastelemaan Suomea ja suomalaisuutta ulkopuolisen näkökulmasta.

Donner opettaa lukijansa katsomaan Suomea tavalla, jota voisi kutsua vaikka kansatieteelliseksi:

Tätä Suomea on katsottava hyvin läheltä ja hyvin kaukaa. Neuvon sinua tekemään lentomatkan maan yli kirkkaan sään vallitessa — Saamasi yleissilmäys on hyödyllinen. Palatkaamme siis maan tasalle, jotta saisit tarvitsemasi lähituntuman.
Pysähdy kansakoulun ulkopuolelle välitunnilla. Seiso tehtaan portilla, kun yövuoro päättyy ja päivävuoro alkaa. Etsi maisema, jolle antavat leimansa traktorit, voimajohdot, rekka-autot, vanhat kirkot ja mainosjulisteet. Käy suuren keskussairaalan poliklinikalla, tarkkaile kahdensadan odottavan ihmisen kasvoja. Pysähdy sunnuntaina kirkonmäelle jollain seudulla, jossa uskonnolla on vielä jalansijaa.
Huomaa silloin, että Suomi on paikka, jossa suomalaiset asuvat. (s.48-49)

Erityismaininnan ansaitsee Donnerin esittämä – nyttemmin oikeansuuntaiseksi osoittautunut – arvio Nokian tulevaisuudesta:

Nokia sijoittaa elektroniikkaan suuria summia, eikä ole mahdotonta, että tämä yhtiö pääsee jonakin päivänä osakkaaksi tietokonekomponenttien tuotantoon. Nokian laajentuminen tälle alueelle on kaapelituotannon luonnolista jatkoa, sen erikoistumista ja eriytymistä, mutta elektroniikkaosaston kasvu osoittaa, että yhtymä sijoittaa panoksensa teollisuuden haaraan, jolla on tulevaisuutta. (s.276)

Donner väittää kirjansa lopussa että "kokoava kuvaus on mahdoton, sen vuoksi maailma on peilattava yhteen näkemykseen ja yhteen temperamenttiin". Todellisuudessa Uusi maammekirja pyrkii olemaan tyhjentävä kuvaus, mikä tekee kirjasta välillä raskassoutuisen ja mahtipontisen. Joku myöhempi kirjailija on lausunut, että on ”vaikea olla nöyrä, kun on niin vitun hyvä”. Tämä sopisi Jörkankin suuhun; hän on vain riittävän älykäs ollakseen sanomatta sitä.